Stavanger Mindfulness
  • Hjem
  • kursholder
    • Kontakt
  • Kurs våren 2018
    • Om kurset
    • Påmelding
  • Ressurser
  • Blog
                   Mark Williams om stress og mindfulness-basert kognitiv terapi

Kurs i Mindfulness-basert 
kognitiv terapi (MBCT)

Kurset du finner omtalt her, kalles for Mindfulness-basert kognitiv terapi (på engelsk: Mindfulness-based cognitive therapy. - MBCT). Forskning viser at denne tilnærmingen har like god effekt som medisiner når det gjelder å forhindre depresjoner. Men like viktig; det har vist seg å være til stor hjelp for alle som strever med å håndtere de vanskene et moderne liv utsetter oss for.

Mindfulness-basert kognitiv terapi tar i all hovedsak utgangspunt i mindfulness basert stressmestring (på engelsk; Mindfulness based stressreduction - MBSR). MBSR er et kursopplegg som ble utviklet på slutten av 70 tallet og som i dag har stor utbredelse og forskningsgrunnalg. MBCT kombinerer denne veldokumenterte stressmestringsmetoden med elementer fra kognitiv terapi som er en utbredt og vel dokumentert terapiform. 


Hvordan kurset er lagt opp

MBCT går over 8 uker med gruppesamlinger som varer i to timer hver gang. Kurset legger stor vekt på å gjøre formelle mindfulnessøvelser på kurssamlingene. Gjennom disse øvelsene vil den enkelte bli klar over sine automatiserte reaksjonsmøntstre. Vi trener på å observere kroppslige, følelsesmessige og kognitive sider ved erfaringene våre uten å reagere på dem eller å engasjere oss i dem. Vi gjør det med åpenhet, aksept og nysgjerrighet. 

Hva som dukker opp i kropp og sinn og hvordan den enkelte håndterer det å sitte i stillhet med disse erfaringene, vil bli gjenstand for diskusjon i gruppen. Kurset er også basert på at deltakerne gjør ulike oppmerksomhetsøvelser hjemme, både formelle og uformelle, og disse gjøres også til gjenstand for samtale i gruppen. Det forventes ikke at den enkelte skal prate om egne erfaringer, men det kan være en mulighet til å få mer ut av kurset for egen del. Det er heller ikke gruppeterapi i den forstand at den enkelte deler personlige opplevelser og historier ut over det som er relevant for å lære tilnærmingen til mindfulness. 

Det legges også vekt på uformelle oppmerksomhetsøvelser som tar sikte på å integrere oppmerksomt nærvær i hverdagen. Kurset forutsetter at deltakerne gjør oppmerksomhetsøvelser som hjemmearbeid mellom gruppesamlingene. I tillegg til øvelsene, vil det også bli noe undervisning om stressmestring basert på mindfulness og kognitiv terapi. 

Inkludert i kurset er et kurshefte og en CD med mindfulnessøvelser. 


Selvhjelpsbøker

Mindfulness basert kognintiv terapi er utviklet av Mark Williams, John Teasedale og Zindel Zedal som alle er professorer i klinisk psykologi, og kurset er et resultat av deres omfattende forskningsarbeid. Arbeidet deres finnes i en populærutgave på norsk som gjerne må leses i forbindelse med kurset. Boken heter:  "Å finne fred og ro i din hektiske hverdag". En tilsvarende bok som kan anbefales hvis du strever med nedstemthet og depresjon er:  "Mindfulness - en vei ut av nedstemthet og depresjon".  I denne boken er også Jon Kabat Zinn medforfatter. 

Forsamtale

Det er viktig å få med seg at dette kurset ikke er tenkt som behandling av bestemte fysiske eller psykiske lidelser. Det passer ikke for personer som for tiden opplever alvorlige vansker på disse områdene. Du vil derfor bli kontakte i forkant av kurset for en liten forsamtale slik at vi kan være sikre på at kurset passer for deg akkurat nå. All informasjon som du gir er taushetsbelagt. Etter forsamtalen er det fortsatt mulig å melde seg av kurset uten å betale noe. 

Påmelding

Powered by Create your own unique website with customizable templates.