Stavanger Mindfulness
  • Hjem
  • kursholder
    • Kontakt
  • Kurs våren 2018
    • Om kurset
    • Påmelding
  • Ressurser
  • Blog

Hva er mindfulness?

Picture
Mindfulness er den bevisstheten som oppstår når vi legger merke til  det  umiddelbare, det som er i øyeblikket, slik som det er og uten å dømme.
                                                                                          Jon Kabat-Zinn


                                                                                      
Nærværstrening

Mindfulness, eller oppmerksomt nærvær som man kaller det på norsk, handler om å være tilstede i øyeblikket. Denne erfaringen er selvsagt ikke fremmed for oss. Vi har alle erfaringer av å være tilstede i det vi gjør, i mer eller mindre grad. Når vi går tur og sanser opplevelsene i oss og rundt oss, slik som lyder, lukter, synsinntrykk og kroppsfornemmelser. Når vi samtaler med andre, og er tilstede i samtalen. Når vi vasker hendene og kjenner vannet, temperatur og lukten av såpe...  Ofte vil vi merke en sammenheng mellom graden av nærvær og det å føle større grad av tilfredshet. 

På den andre siden har vi også nok av erfaringer av å ikke være tilstede her og nå. I vår tid opplever mange at de er under stort press, enten det handler om stress i privatlivet eller på jobb. Det kan over tid føre til en overveldende følelse av energiløshet, uro eller nedstemthet. Når vi opplever stress opplever vi at oppmerksomheten strekkes mellom fortid og fremtid. Vi veksler mellom å engasjere oss i tanker om ting som allerede er forbi eller å fokusere på ting som skal skjer, eller det blir vanskelig å fokusere på en ting om gangen. Tankene vandrer fra det ene til det andre.

Den gode nyheten er at evnen til å være tilstede kan øves opp, enten gjennom konkrete mindfulnessøvelser, eller ved bevisst å trene på å være tilstede i helt alminnelige hverdagsoppgaver mens vi gjør dem. Mindfulness handler derfor om at vi bevisst styrer oppmerksomheten mot det som skjer her og nå, noe som bidrar til at både sinnet og kroppen faller mer til ro.

Med et oppmerksomt nærvær lærer vi oss  å observere kroppslige fornemmelser, følelser og tanker uten at vi blir revet med av ofte lite hjelpsomme og  automatiserte reaksjonsmønstre. Oppmerksomhetstreningen hjelper oss til å kunne være tilstede i erfaringene våre på en utforskende og aksepterende måte. Dette hjelper oss til å  velge alternative og mer hensiktsmessige måter å handle på, og vi blir bedre i stand til å se hva vi trenger og hva som er godt for oss selv og de vi lever sammen med.
 


Myter om mindfulness

Mindfulness er en meditasjonsform og selv om det er mange 
dokumenterte fordeler med disse øvelsene, blir mange fortsatt litt skeptiske når de hører ordet "meditasjon. Så her er noen få oppklaringer:
  • Mindfulness er ikke en religion. Selv om mindfulness og meditasjon har blitt praktisert og fortsatt praktiseres i ulike religiøse tradisjoner (hovedsakelig zen buddisme) er det viktig å understreke at mindfulness i denne sammenhengen er helt uavhengig av livssyn. Oppmerksomhetstreningen på dette kurset, og slik den praktiseres i helsevesenet forøvrig, er en helt sekulær tilnærming til psykisk helse. Skulle du likevel ha et aktiv forhold til ditt eget livssyn, kan et oppmerksomt nærvær bidra til å berike den troen du allerede har. I kristen tradisjon finnes det for eksempel en bønnetradisjon som kalles sentrert bønn hvor mindfulness perspektivet er sentralt.  At kursene holdes i Lura kirke er av rent praktiske grunner og betinger ikke at du har en kristen tro. 
  • Du trenger ikke å sitte i lotusstilling (som kanskje er det første bilde som dukker opp når ser for deg noen som mediterer). Vi sitter på stoler når vi praktiserer oppmerksomhetsøvelsene, men du kan praktisere mindfulness nær sagt hvor enn du er og hva du holder på med - på bussen, når du pusser tennene eller når du går. 
  • Å praktisere mindfulness tar ikke mye tid, men krever tålmodighet og utholdenhet. Mange finner raskt ut at meditasjon frigjør dem fra uro, stress og tidspress, som dermed bidrar til at oppgaver man "burde gjøre" blir lettere å gjennomføre. 


Powered by Create your own unique website with customizable templates.